Erfgoeddag 2016: Rituelen

Ook dit jaar verleent deKoraal haar medewerking aan de gemeente Haacht om op zondag 24 april ons roerend en immaterieel cultureel erfgoed in de kijker te plaatsen op Erfgoeddag (www.faronet.be) met als thema `Rituelen'.
 
Zowat overal in Vlaanderen en in Brussel worden er die dag activiteiten georganiseerd, en in Haacht gebeuren die op de unieke locatie van de beschermde en prachtig gerestaureerde pastorie van Wakkerzeel (Pastoriestraat). Er is voor oud en jong wel iets te beleven tussen 13 uur en 18 uur. Toegang gratis!
 
Op het programma staan:

Fototentoonstelling met voorwerpen en filmpjes `Overgangsrituelen'

De tentoonstelling brengt godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen dichter bij elkaar. Niet omdat ze alle een gemeenschappelijke stamvader of transcendent doel zouden hebben. Wel omdat ze alle de belangrijke levensmomenten in het leven ritualiseren: geboorte en kindertijd, puberteit en volwassen worden, huwelijk en dood.
 
Deze geritualiseerde overgangsmomenten worden aan de hand van foto's en voorwerpen geïllustreerd voor het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, katholicisme, orthodox christendom, de islam, het vrijzinnig humanisme, bij de Aboriginals (Australië), de Betamaribe (West-Afrika), de Inuit (Oost-Groenland) en de Kuna-indianen (Midden Amerika).
 
Korte filmpjes tonen de overgangsrituelen in een bepaalde godsdienst of levensbeschouwing. Al kijkend kan men zo de eigen overgangsmomenten vergelijken met deze bij andere godsdiensten, levensbeschouwingen of culturen en achterhalen op welke wijze ze anders dan wel gelijk zijn.
 
Doorlopend van 13 tot 18 uur

Rituelenfietstocht `De kapellekensbaan'

Elke kapel heeft haar ritueel, de oorsprong is soms in heidense nevelen gehuld. We fietsen langs de kapelletjes van Groot-Haacht en introduceren je in de gangbare en vervlogen rituelen rondom, bij en in elke kapel. Is het religie of eerder bijgeloof? Laat je op de `processietocht' vergezellen door ervaren HAGOK-begeleiders en door het nieuwe erfgoedboekje: `De Kapellekensbaan. Kapelletjes en hun rituelen in Groot-Haacht.'
 
Praktisch:
 
bevestig deelname per e-mail (ten laatste op 15 april) aan: christel.verbeeck@gmail.com (klik op link om mail te versturen) en vermeld er de namen van de deelnemers én voorkeur van vertrekuur
 
vertrekuren: 13.30 u, 14.00 u, 14.30 u, 15.00 u, 15.30 u, 16.00 u (stipt)
 
- begeleide fietstocht van ca. 2 uur
- het parcours bedraagt ca. 20 km
 
- vertrekplaats (en eindplaats): pastorie van Wakkerzeel
- elke fietsgroep telt maximaal 10 à 17 deelnemers
- elke groep is begeleid, fietst zeer traag en maakt telkens een korte tussenstop aan elk kapelletje dat opgenomen zit in het parcours.

Scoutsrituelen

Hoe totemiseren, dopen/totemtocht, meter en peterschap, dierenkring, wanneer krijg je een totem, kleurentotem, totem op het hemd schrijven, ...
Wat zijn zoal de tradities bij de scouts & gidsen Haacht-Station (indeling kamp, typisch kampgerecht, de klaroen, typische activiteiten binnen onze scouts)?
Je kan de nieuwe en `oude' totemmap met een korte uitleg over totemiseren binnen Scouts & Gidsen Vlaanderen inkijken, evenals kennismaken met de kentekens door de jaren heen.
Ook tradities bij jeugdbewegingen in het algemeen worden aan de hand van enkele wist-je datjes verklaard.
 
Doorlopend van 13 tot 18 uur

Rituele muziek

Afrikaanse ritmemuziek op djembé als begeleiding van traditionele gebeurtenissen
 
Doorlopend van 13 tot 18 uur

Verder

  • Chris Perdieus brengt de hele namiddag animatie voor kinderen en leert ze hun eigen button te maken.
  • Even uitblazen kan op het themahapjes- en drankjesterras.
  • De hele namiddag is het mogelijk om regionale erfgoedpublicaties in te zien en/of aan te kopen in de pastorie te Wakkerzeel aan de boekenstand van HAGOK vzw.

Kaartje

comments powered by Disqus

Apr24