Erfgoeddag 2015: Erf!

Ook dit jaar verleent deKoraal haar medewerking aan de gemeente Haacht om op zondag 26 april ons roerend en immaterieel cultureel erfgoed in de kijker te plaatsen op Erfgoeddag met als thema "Erf!".
 
Zowat overal in Vlaanderen en in Brussel worden er die dag activiteiten georganiseerd, en in Haacht gebeuren die op de unieke locatie van de Engelenburcht en het Sint-Angela-instituut in Tildonk, onder meer in de prachtige art nouveauzaal (Kruineikestraat 5).
 
Er is voor oud en jong wel iets te beleven tussen 10 uur en 18 uur. Toegang gratis!
 
Op het programma staan...

Rondleiding: Het kloosterleven tijdens de Groote Oorlog

In het voormalige ursulinenklooster maak je kennis met de verhalen van de kloosterzusters over de Eerste Wereldoorlog, die zij nauwgezet optekenden in een dagboek. Hoe werd hun leven en dat van de andere bewoners beïnvloed door de oorlogsgebeurtenissen?
 
Rondleiding (van ongeveer 1 uur) om 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 uur
 
Inschrijven verplicht via website Vlaams Brabant
 

Toneelvoorstelling: Onderhandelingen in het klooster in de Eerste Wereldoorlog

Evocatie van de onderhandelingen met de Duitse Generaal von Beseler en de Antwerpse overheden in 't bijzijn van kloosterzusters, die in september en oktober 1914 in het Tildonks klooster plaatsvonden en hebben geleid tot de overgave van Antwerpen .
 
Opvoering (van ongeveer 30 minuten) om 14, 15, 16 en 17 uur
 

Wipschieten en film

De Sint-Sebastiaansgilde van Wespelaar leert je wipschieten en toont wat ze in haar mars heeft. We zetten het doorgeven en het bewaren van deze traditie in de kijker. Wie druft?! Er wordt ook een film vertoond van de activiteiten van deze gilde met eeuwenoude bestaansgeschiedenis.
 
Doorlopend van 13 tot 18 uur
 

Concert: Fanfare van weleer en countryblues

De harmonieën St. Remigius en St. Cecilia treden op als fanfare van weleer en BASH, een bluegrass-muziekband die op erfstukken speelt, brengt een originele noot.
 
Doorlopend van 14 tot 18 uur
 

Demonstratie: Archieven, stambomen en bevolkingsregisters

De Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK) licht zijn archieven toe en biedt er een selectie van zijn publicaties te koop aan. Hier kan je ontdekken waarom het zo belangrijk is dat deze archieven worden bewaard.
 
Doorlopend van 13 tot 18 uur
 

Verder...

Chris Perdieus brengt animatie voor kinderen en leert ze hun eigen button te maken.
 
Er is ook een tentoonstelling van oude muziekinstrumenten en attributen van de Sint-Sebastiaansgilde van Wespelaar.
 
Even uitblazen kan bij een `erfhapje' en een verfrissend of verwarmend drankje.
 

Kaartje


comments powered by Disqus

Apr26